قبل از هرچیز باید با ماهیت عملکرد محافظ برق آشنا شوید. محافظ برق دستگاهی است که وظیفه کنترل میزان جریان برقی در تجهیزات برقی را بر عهده دارد. در حقیقت این محافظ جریانی که در مدارات و کابل ها و در نهایت سیمهای وسایل برقی منتشر میشود را مانیتور و کنترل مینماید. پس اساسی ترین وظیفه محافظ برق قطع جریان در مواقعی است که برق منتشر شده در طول مسیر در اثر حوادث طبیعی و غیر طبیعی با مشکل مواجه شود.
به عبارت دیگر هنگامی که ولتاژ به مدت حداقل 3 نانو ثانیه از حد معمول فراتر رود یا کاهش یابد، می گوییم شوک الکتریکی رخ داده است و زمانی که هرگونه شوک الکتریکی رخ بدهد، محافظ برق با قطع کردن جریان برق جلوی تاثیر گذاری این شوک الکتریکی را روی دستگاه می گیرد. پس وظیفه اصلی محافظ بعد از عبور شوک و برگشتن شاخصه های جریان برق به حالت عادی، هدایت دوباره جریان برق برای شروع کار دستگاه های الکترونیکی میباشد.
از وظایف محافظ برق در جلوگیری از خراب شدن تجهیزات میتوان به کنترل ولتاژ هنگام:
- حوادث طبیعی مانند رعد و برق و صاعقه یا اتصالهای کوتاه سیمهای برق به دلیل باد یا طوفان
- خیس شدن سیمهای انتقال برق به دلیل بارش باران و برف
- استفاده بیش از حد از برق یا استفاده از لوازم برقی پرمصرف در ساعات اوج مصرف
- استفاده از دستگاههای ولتاژ القایی بالا مانند ترانس جوشکاری
اشاره کرد. در نتیجه اگر به وظایف یک محافظ ولتاژ برق دقیق شویم، محافظ برق تنها مسئول کنترل و نظارت بر جریان برق است تا به مقدار مجاز در سیم ها و کابل ها منتشر شود و اگر این جریانات بیش از حد لازم باشد آن ها را به سیم اتصال زمین منتقل می کند و اینگونه می تواند از آسیب ها و خسارات جلوگیری نماید. پس برای محافظت از تجهیزات برقی یک وسیله ضروری و اقتصادی میباشد.
اما سوال اینجاست که تنها تهیه یک محافظ ولتاژ برق برای محافظت از تجهیزات کفایت میکند؟ در جواب به این پرسش باید گفت که بر اساس استانداردهای موتور و مدار وسایل الکترونیکی و نوع مصرف آنها محافظ ولتاژهای متفاوتی تولید میشوند. به عبارت دیگر محافظهایی که برای لوازم صوتی و تصویری استفاده میشود با محافظهایی که برای یخچال استفاده میشوند متفاوت هستند. البته این به این معنی نیست که عملکرد محفظ لوازم صوتی تصویری با محافظ یخچال تفاوت دارد. در حقیقت تفاوت ذکر شده در زمان است یعنی همان قطعات و ساختار و طرح مداری در هر دو استفاده شده است یکی است و تفاوت در مقدار زمان تاخیر اولیه می باشد. برای یخچال و لوازم همردیف حدود 235 ثانیه یا بین 3 تا 5 دقیقه می باشد ولی برای لوازم صوتی تصویری 90 ثانیه یا کمتر می باشد. اما به طور کلی یک محافظ برق خوب برای باید مشخصات فنی که در ادامه آمده است را داشته باشد:
- دارای سه چراغ نشانگر هشداری برای مشخص کردن وضعیت دستگاه و دکمه خاموش/روشن
- توانایی مقاومت در برابر نفوذ آب و یا آتش
- مجهز به مدار اتوماتیک برای افزایش و کاهش جریان برق
- دارای دو خروجی مجهز به سیستم محافظ ولتاژ در محدوده استاندارد
- دارای فیلتر حذف نویز برق شهری
- مدار تاخیر وصل داشته باشد.
- برای مشخص کردن ولتاژ و عملکرد دستگاه نمایشگر LCD داشته باشد.
- مجهز به فیوز مینیاتوری باشد.
علاوه بر موارد ذکر شده هنگام خرید محافظ برق باید دقت کنید که کالای انتخابی شما ضمانت نامه و نشان استاندارد داشته و سیم و اتصالات آن کاملا سالم باشند. سایت سیتی برق مفتخر است که رنج کاملی از محافط برقهای استاندارد را با قیمت مناسب برای شما فراهم ساخته است.
منبع مطلب: https://barghchi.com
دیدگاه خود را بنویسید