وسایل برقی همیشه مستعد خراب شدن هستند؛ این لوازم، نقش مهمی را در زندگی ما ایفا می‌کنند و به همین دلیل خراب شدن آن‌ها، برای ما اتفاقی به شدت دردناک و غیرقابل تحمل محسوب می‌شود. عموما مردم برای محافظت از لوازم برقی خود، از محافظ برق استفاده می‌کنند، اما چه اتفاقی خواهد افتاد اگر محافظ برق ما خود نیز دچار مشکل شود؟ آیا تعمیر محافظ ولتاژ برق امری سخت و نیازمند تخصص به شمار می‌رود یا همه افراد می‌توانند به راحتی آن را در خانه خود انجام دهند؟ اگر شما هم علاقه‌مند هستید تا نحوه تعمیر محافظ برق را یاد گرفته و خود برای تعمیر محافظتان اقدام کنید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.

نحوه تعمیر محافظ برق

اختلالات و تعمیرات محافظ ولتاژ برق

برخلاف تصور شایع، خرابی محافظ برق می‌تواند به دلایل مختلفی برای همگان اتفاق بیوفتد. شما برای تعمیر محافظ خود، ابتدا باید اطلاعاتی درباره خرابی‌های رایج این دستگاه به دست آورید. در ادامه برخی از این مشکلات را برای شما تشریح خواهیم کرد تا نحوه تعمیر محافظ ولتاژ برق را به خوبی فرا گرفته و آن را به ساده‌ترین شکل ممکن، انجام دهید. اگر مشکل پیش آمده برای دستگاه شما، یکی از مشکلات مطرح شده باشد، مراحل تعمیر برای شما به شدت آسان شده و دیگر نیازی به نگرانی نخواهد بود.

قطع شدن خروجی دستگاه

گاهی اوقات ممکن است که دستگاه شما وضعیت را سبز اعلام کرده و در ظاهر شروع به کار کند؛ اما زمانی که سعی می‌کنید تا از اتصال آن بهره ببرید متوجه قطع بودن محافظ می‌شوید. نحوه تعمیر محافظ برق در این حالت، مربوط به خازن‌های آن خواهد بود.

خازن‌ها عموما بعد از مدتی استفاده ضعیف شده و کارایی خود را از دست می‌دهند. بهترین راه برای رفع این مشکل تعویض و جایگزینی خازن‌ها خواهد بود شما همچنین می‌توانید جریان را با استفاده از خازن‌های پلی استر، به سادگی محدود نمایید.

تعمیر محافظ ولتاژ برق

روشن شدن بدون مکث دستگاه

 تمامی دستگاه‌های محافظ ولتاژ برق برای روشن شدن نیاز به زمانی کوتاه دارند؛ این زمان از آن جهت برای ما مهم است که باعث می‌شود تا محافظ قدرت ورودی برق را اندازه‌گیری کرده و از سالم‌ بودن آن اطمینان حاصل کند. اگر محافظ شما بدون هیچگونه تایمر و وقفه‌ای آغاز به کار کند می‌توان گفت که به احتمال زیاد آی سی lm324 آن دچار مشکل شده یا کاملا سوخته است.

برای رفع این مشکل شما باید رله را با استفاده از خروجی آی سی تحریک کرده و سپس با استفاده از ترانزیستور، به تقویت آن بپردازید. نحوه تعمیر محافظ برق در بسیاری از مواقع، مربوط به بخش رله یا ترانزیستور دستگاه می‌شود. شما با یادگیری تعمیر این دو بخش، می‌توانید بر بسیاری از مشکلات پیش آمده برای محافظ خود، غلبه کنید.

خاموش شدن چراغ های دستگاه

 ممکن است در برخی مواقع، دستگاه شما بعد از روشن شدن و اعلام چراغ زرد، به مرحله نهایی نرسیده و بلافاصله خاموش شود؛ عموما افرادی که با این مشکل مواجه می‌‌شوند دستگاه خود را از دست رفته تلقی کرده و برای تعمیر آن اقدامی نمی کنند. این مشکل ممکن است با دلایل ساده‌ای مانند سوختن چراغ های ال سی دی به وجود آمده یا به خاطر مشکلات عمیق تری مانند سوختن ترانزیستور به وجود آمده باشد. اگر دستگاه شما با استفاده از روش‌های یاد شده تعمیر نشد آنگاه باید به سراغ آی سی دستگاه رفته و نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام نمایید.


چراغ قرمز پیوسته و مداوم چشمک می زند

 اگر چراغ‌های اعلام‌کننده وضعیت در دستگاه شما به صورت مداوم چشمک می‌زنند، باید در نحوه تعمیر محافظ ولتاژ برق خود تغییراتی را به وجود آورده و از روش‌های جدیدتری برای تعمیر آن استفاده کنید. قدم اول در تعمیر، بررسی دلیل خرابی است؛ شما باید برای رفع این مشکل برق ورودی به دستگاه را از پریز بررسی کرده و چک کنید، برقی که به دستگاه وارد می‌شود نباید از 190 ولت کمتر باشد. زمانی که مشکل از کم بودن ولتاژ برق نباشد باید بخش‌های مختلف محافظ را به ترتیب بررسی کنید. خرابی آی سی، سوختن دیودها، خرابی خازن پلی استر یا خرابی خازن الکترولیت و برخی از قطعات دیگر می‌توانند منجر به خرابی چراغ‌های دستگاه محافظ برق شما شده و تعمیرکاران را به خطا بیاندازد.

ری استارت شدن دستگاه

 گاهی ممکن است دستگاه شما مشکلی در روشن یا خاموش شدن نداشته باشد ولی زمانی که شروع به کار می‌کند به صورت مداوم خاموش و روشن شده یا ری استارت شود. در این مواقع عموما مشکل از ضعیف شدن خازن پلی استر بوده و شما می‌توانید با تعمیر یا تعویض آن از دستگاه خود را دوباره مانند اول استفاده کنید.

خازن‌ها عموما در گذر زمان و با استفاده زیاد آسیب دیده و نیاز به تعویض خواهند داشت؛ دلیل اصلی این آسیب ولتاژ زیادی است که به مرور زمان از محافظ برق عبور می‌کند. اگر خازن‌ها دچار نشتی شوند محافظ شما کارکرد امنیتی خود را از دست می‌دهد و شما دیگر نمی‌توانید به عنوان یک دستگاه محافظتی از آن استفاده کنید.

اگر مشکلات پیش آمده برای دستگاه شما در موارد نام برده شده نبود، بهتر است تا برای تعمیر آن به متخصصین مجرب مراجعه کرده و خود را از خرید یک دستگاه جدید معاف کنید. هر چند در نظر داشته باشید که ممکن است برخی از مشکلات به سبب کابل‌های اتصال یا آسیب دیدن بدنه محافظ نیز به وجود بیایند.

نحوه تعمیر محافظ برق کاملا بستگی به نوع مشکل دستگاه خواهد داشت، شما زمانی می‌توانید مشکلات دستگاه محافظ ولتاژ برق خود را به بهترین شکل ممکن رفع کنید که عیب‌یابی موفقی داشته و مشکلات را به صورت ریشه‌ای رفع نمایید.