لامپ ال ای دی LED(Light Emitting Diode): یک نوع منبع نور الکتریکی است که از دیودهای نوری به‌عنوان منبع نور استفاده می‌کند. این نوع لامپ با تکنولوژی نورافشانی LED کار می‌کند و نور را با استفاده از دیودهای نوری (LED) تولید می‌کند. این دیودهای نوری از مواد نیمه‌هادی مثل گالیوم نیترید ساخته شده‌اند و وقتی جریان الکتریکی از آن‌ها عبور می‌کند، نور تولید می‌کنند.

ویژگی‌ها و مزایای لامپ‌های LED عبارت‌اند از:

  • کارایی بالا.
  •  مصرف انرژی کم.
  • فوری روشن‌شدن.
  • بدون حاوی جیوه.
  • ماندگاری طولانی.
  • بدون اشعه فرابنفش.
  • کنترل رنگ و شدت نور.

 لامپ ال ای دی


لامپ‌ اس ام دی SMD (Surface Mount Device): یک نوع تکنولوژی نورافشانی بر اساس دیودهای نوری (LED) هستند که برای تولید نور در دستگاه‌های الکترونیکی و سیستم‌های روشنایی استفاده می‌شوند. این نوع لامپ‌ها از دیودهای نوری SMD به عنوان منبع نور استفاده می‌کنند که به سطح یک برد الکترونیکی (PCB) متصل می‌شوند.

ویژگی‌ها و مزایای لامپ‌های SMD عبارت‌اند از:

  • کارایی بالا.
  • اندازه کوچک.
  • رنگ‌های متنوع.
  • عمر مفید طولانی.
  • کاربردها: لامپ‌های SMD در محیط‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند، از جمله روشنایی داخلی و خارجی ساختمان‌ها، نمایشگرهای LED، دستگاه‌های الکترونیکی، خودروها، تلویزیون‌ها، روشنایی کابینت‌ها و بسیاری از دستگاه‌های الکترونیکی دیگر.

لامپ‌های SMD (Surface Mount Device)

با تفاوت لامپ LED و SMD آشنایی دارید؟

نکته اول برای درک تفاوت لامپ ELD و SMD:

می دانیم که در دنیا و در طول تاریخ از منابع نوری مختلفی توسط انسان ها به کار گرفته شده است. متاخرترین نوع این منابع نوری ال ای دی ها هستند. ال ای دی از کنارهم گذاشتن ابتدای سه کلمه انگلیسی ساخته شده است که به زبان فارسی ساده ترجمه آنها دیود + نور + افشان می شود. ال ای دی یک نوعی از  قطعه الکترونیکی نیمه رسانا به نام دیود است. دیود ها در صنایع و مدارهای مختلف کاربردهای زیادی داشته اند و از انواع آن ها برای انواع کارهای مختلف استفاده شده است. در مورد بحث و بررسی ما یعنی ال ای دی ها یا همان دیود های نورافشان نقش این قطعه در مدار الکتریکی تبدیل جریان به نور است.  این توانایی از سال های بسیار دور در دیودها موجود بود اما به دلیل این که دیودی که بتواند اختلاف پتانسیل را به نور آبی تبدیل کند وجود نداشت، استفاده تجاری از آن توسعه نیافته بود. دلیل عدم توسعه و استفاده تجاری هم این بود که برای تولید نور سفید حتما به رنگ آبی به عنوان یکی از رنگ های اصلی نیاز است. به زبان بسیار ساده باید بگوییم که فیزیکدانان به تازگی ( تقریبا 20 سال پیش!) توانسته اند دیودی را کشف کنند که نور آبی تولید کند و در واقع به تازگی توانسته اند ال ای دی آبی رنگ را تولید کنند. اما بعد اختراع ال ای دی آبی رنگ دریچه ورود این قطعه به بازار روشنایی و نورپردازی گشوده شد و در دهه اخیر شاهد استفاده روافزون آن هستیم.

نکته دوم برای درک تفاوت لامپ LED و SMD:

بگذارید به جای پرداختن و شروع کردن با جزئیات به سراغ چند مثال ملموس برویم. در ذهن خود به این سوالات پاسخ دهید: تفاوت بین خودرو و باری چیست ؟ تفاوت بین گیاه و درخت چیست ؟ تفاوت میان قلم و مداد چیست ؟در پاسخ به همه این سوالات را می توان به صورت خلاصه گفت یکی نوعی از دیگری است. درمورد تفاوت لامپ led و smd نیز  داستان از همین قرار است. با توسعه و پیشرفت دانش قطعات الکترونیکی روز به روز کوچک و کوچک تر شدند. در بیانی ساده و در نهایت برای بهتر و آسان شدن طراحی مدارهای الکترونیکی دو استاندارد برای قطعات طراحی شد. دسته اول که قطعات درشت تر بودند را قطعات دیپ نامیدند و قطعات ریزتر را قطعات اس ام دی نام گذاشتند. 

حالا داستان تفاوت لامپ led و smd چگونه می شود؟ داستانی مشابه در مورد این قطعه اکترونیکی نیز وجود دارد. نمونه های اولیه و نمونه هایی که هنوز هم در سایز بزرگتر ساخته می شوند را دیپ می نامند و نمونه های ال ای دی که با سایز بسیار کوچکتر ساخته می شوند را اس ام دی می نامند. مشابه همان داستانی که در مورد  ریکا و یا لامپ کم مصرف  مورد اشاره قرار گرفت این جا نیز اتفاق افتاد. در ورود لامپ ال ای دی به بازار همه آن را با نام لامپ ال ای دی می شناختند. در ادامه  لامپ ها با استفاده از ال ای دی های اس ام دی نیز تولید شد و موج تازه ای از لامپ های ال ای دی به بازار آمد. اما بازاریان و مردم که علاقه به ایجاد تفکیک میان نوع اول و دوم داشتند نمونه اول لامپ ال ای دی و نمونه دوم را لامپ اس ام دی نامیدند. به همین دلیل امروز بسیاری تفاوت این دو از هم و شباهت این دو از یکدیگر را متوجه نمی شوند.

 تفاوت لامپ LED و SMD در عمل چگونه است ؟ 

در عمل تولید قطعات اس ام دی هزینه ای بسیار بسیار کمتر از قطعات دیپ دارد. بسیار بدیهی است که تولید کنندگان قطعه علاقه مند به تولید ال ای دیِ اس ام دی و تولید کنندگان لامپ علاقه مند به تولید لامپ به وسیله ال ای دی هایِ اس ام دی باشند. متقابلا هزینه نهایی خرید برای مصرف کننده نیز با استفاده از ال ای دی های اس ام دی کاهش می یابد .

از نظر مصرف برق هر قطعه ال ای دی اس ام دی معمولا نسبت قطعات دیپ مشابه مصرف کمتری دارد اما این برای مصرف کننده نمی تواند معیار و ملاک تصمیم باشد. چرا که در نهایت مجموع توان ال ای دی ها، توان نامی لامپ را می سازد و تفاوتی ندارد که این توان نامی از جمع این چه اعدادی درست شده باشد. یک لامپ 20 وات با هر نوع ال ای دی که تولید شده باشد مقدار انرژی ای که مصرف می کند با هر لامپ 20 وات دیگری برابر است. از نظر نور دهی نیز نمی توان به صورت ویژه به کیفیت یا شدت نور بالاتر اس ام دی ها نسبت به سایر انواع ال ای دی اشاره کرد. اما نکته ای که وجود دارد این است که به دلیل مونتاژ ساده تر ال ای دی های اس ام دی و قیمت بسیار پایین‌تر معمولا تولید انواع مختلف لامپ با استفاده از آن ها ساده تر بوده و آینده صنعت لامپ در اختیار آنها خواهد بود.


منبع مطلب: https://nooracomart.com